noticia-04
noticia-04
noticia-04

Dissenyar, executar, mantenir

La manera de dissenyar és fonamental. I, certament, no és fàcil. El model de jardineria canvia, els paisatgistes / jardiners / viveristes més conscienciats intenten navegar en un vaixell amb una àncora tres vegades la seva grandària. Van a vela, sense motor i competeixen amb forabords, aguanten tempestes i mala mar. Som els últims a arribar a una obra.

No pensen molt en nosaltres, de vegades em pregunto si no és millor que pintin un mur de verd, hi ha un munt de RAL ‘s per triar … No som decoradors que posen luxosos tèxtils a l’interior, tractem amb plantes. Posem en alguns casos, caríssimes plantes. Estan vives i cal mantenir-les vives. I, quan no hi ha diners, posem plantes miraments que han de cuidar-se molt bé els primers anys, i per molt que ho prediqui, no aconsegueixo que entrenin la paciència de gairebé cap client.

L’èxit d’un jardí passa per una bona idea, un bon projecte, una bona selecció de planta (que implica tenir un bon projecte que no només és un súper disseny de pèrgoles, bancs, il·luminació i acerado en formes asimètriques, amb espais verds impossibles de regar o mantenir, o plantar ufanosa vegetació que sobrevisqui, tatachán, error, cal equivocar per aprendre i ja he après que obcecar en que alguna cosa creixi on no vol no ajuda i és un consum d’energia bestial, però de vegades per no barallar-te …).

Un jardí i un parc és la nostra ment és un lloc amb arbres i plantes. Triguen uns anys a créixer, això si. Però no és un mausoleu de fanals i bancs harmoniosament col·locats -això de vegades també ho fan paisatgistes, que vam arribar amb idees fantàstiques per després trobar-nos amb un milió d’impediments per les infraestructures i els riscos, al meu entendre, de vegades sobrealimentats i la falta de rigor professional per buscar solucions que no danyin a la rajola que és realment, al meu entendre, el que hauria de viure en una urna de vidre …. (Per algun lloc he de treure la meva impotència i sarcasme, com a al final jo tot ho puc solucionar amb una plantica …).

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email