noticia-01
noticia-01
noticia-01

Un altre model de Jardineria d’aquí a l’any 2050

Segons Oficina Espanyola de Canvi Climàtic i la Fundació Biodiversitat a través de Adaptecca, la Plataforma per a l’Adaptació a l’Canvi Climàtic, Espanya va incrementar la seva temperatura tant que el 2050 es preveu que a l’agost de 2050 en ciutats com Lugo la temperatura arribi als 45ºC com a norma. Això implicaria estius a Andalusia de temperatures continuades d’entre 45-50ºC amb una menor precipitació anual i en les grans ciutats, envoltades de maó i formigó temperatures de fins a 7ºC més puntualment. (Pots veure aquí el vídeo del temps a TVE un dia d’agost de 2050).

Això implicarà en alguns casos, per exemple que a Andalusia on viu, les pluges poden disminuir fins a un 7%. L’aigua serà encara més considerada un luxe, aquest cop, de veritat. Haurem de regar de manera intel·ligent i, sobretot, en molts casos no regar. Els jardins han d’evolucionar.

Parcs, jardins, zones verdes, carrers, cinturons verds … Tots ells i nosaltres amb ells, hem d’evolucionar cap a un altre model de jardineria més eficient, més sostenible, més diversa i més interessant.

Arboricidio per reg continuat Per posar un exemple.

Els arbres de molts parcs públics plantats en un prat de gespa o envoltats d’arbustos amb reg per degoteig regats tots i cada un dels dies de l’estiu és probable que amb aquest canvi climàtic no aguantin molts estius sense reg. I que un bon dia morin i ens sentim sorpresos per això, sense nosaltres voler entendre perquè.

La raó de la seva mort es deu al fet que a l’regar en superfície dia si i dia també, durant tota la seva vida, i no cavar el terra durant els primers anys de vida d’aquest, fa de les arrels unes mal criades en gairebé el 100% dels casos. Vivint encantades amb el seu abonament en superfície i amb el seu agüita rutinàriament col·locada als seus peus a gotets, no treballen, no aprofundeixen, no busquen el seu aliment, el seu menjar… Són com la rosa de el Petit Príncep. Viuen en una preciosa urna de vidre.

En un jardí privat, poden viure com si fos un museu de bells exemplars mal criats, fins que hi hagi talls d’aigua. A la jardineria pública és un greuge que es mourà per les xarxes socials com la pólvora, si en lloc de a un arbre, li passa a tot els arbres d’una esplendorosa i verd praderia de gespa, en un bonic parc conegut i estimat pels ciutadans.  

La catàstrofe té solució. Però cal dedicar-li temps. No serveix encoixinar, posar un plàstic o una malla i oblidar-se. Per això la tasca de l’jardiner ha de valorar-més si cap. Cavar i birbar les plantacions setmana si, setmana no, durant el primer any d’una plantació, reduir la freqüència el segon i aconseguir que el jardí vagi gairebé només a partir de l’tercer realment és una meravellosa feina ben feta. Però ull, cal valorar-lo com es mereix. Penseu en el dolor de ronyons que vostè implicaria tots els dilluns i que li complicaria summament incorporar-se per sortir del llit durant aquest llarg primer any Quant pagaria per això el primer any ?. I, sobretot, pensi que aquesta inversió, aquesta paciència, li omplirà d’orgull quan a l’estiu vostè només regui una vegada a el mes i tingui, si és el que li agrada, un munt de flors també.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email